Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (1130 Budapest, Váci út 50) január 19-étől május 10-ig nyitva tartó „Angyalföldi underground - Graffiti. Miért és miért nem?” című kiállítása a XIII. kerület aluljáróiban, utcáin, házfalain 2008 őszén fellelhető falrajzok válogatott fotómásolatait mutatja be, és kezdeményez párbeszédet a  szubkultúra és a domináns kultúra képviselői között. Megszólalnak: a kerületi főépítész, városvédők, graffiti kutató, galériavezető, képzőművész, művészettörténész, közterület-felügyelő, bolttulajdonos és maguk az alkotók, a graffitisek.  A kiállítást megnyitja Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke, 2009. január 19-én, 17.30 órakor. Véleményüket, kérjük, írják a falra!

 

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítóterébe lépve a látogató egy aluljáró-installációba toppan,  – melyet Mayer Antal tervezett –  ahol a XIII. kerület különböző „szub” területein 2008 őszén fellelhető graf­fitik fotómásolatai simulnak a falra. A fényképeket szövegek egészítik ki, amelyek az alkotókkal készült interjúkból kiragadott részletek. A tárlat készítői a kultúrák közti párbeszédet akarják bemutatni, szót és felületet adva a festékszórós fiúknak és a városvédőknek egyaránt.

Végigjárva a helyenként szűk, néhol sötét „aluljárót”, a vendég egy lépcső előtt találja magát, ami a „felszínre” vezet. A lépcsőn felfelé kaptatva jön rá: egy társadalmi vita színhelyén van. Itt kapnak helyet azok a tablók, amelyeken a kerületben élők: képviselők, bolttulajdonos, a helyi városvédő egyesület vezetője, közterület felügyelő, művészettörténész, nyelvész, műfordító, főépítész, képzőművész, galéria vezető mondják el véleményüket a graffitiről. Maguk az alkotók név és arc nélkül szerepelnek, de azért reméljük, az összefirkált Budapesten járó polgár így is választ kaphat azokra a kérésekre, amit bizonyára feltett már magának: Kik ezek a graffitisek? Mit akarnak, és miért rondítják el a várost? Vagy esetleg művészet, amit csinálnak? Miért nem csak kijelölt helyen fújnak? Mit is jelentenek ezek az ábrák?

A kiállítással a rendező, Maczó Balázs muzeológus kísérletet tesz arra, hogy a különböző kulturális háttérrel vagy világnézettel rendelkező emberek és csoportok között párbeszéd alakuljon ki.  

A tárlat időtartama alatt a gyűjtemény külön helyiségében olyan képzőművészek képei lesznek láthatók, akik művészetére nagy hatást gyakorolt a graffiti, így a Bázis Galéria graffiti művészeinek alkotásai, Taker fotorealisztikus képei és Kovács Budha Tamás művei kerülnek a falakra. De nyomon követhetjük a graffitik eltávolítást is: a Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája által kezdeményezett nagykörúti rendrakás XIII. kerületi képeivel kezdődnek a kísérő tárlatok.

A klasszikus vendégkönyvünk mellett  a kiállítótérben falra erősített kartonokra is lehet bátran „tagelni”, „graffitizni” vagy csak hagyományos kalligráfiával kinyilatkoztatni a benyomásokat. Mindemellett interneten, a www.underground13.blog.hu-n is eljuttathatják a látogatók véleményüket a gyűjteményhez.

 

Kontakt:

Maczó Balázs

06-30-4533693

angyalfoldimuzeum@gmail.com

 

 

A kiállítás a Múzeumok és Látogatók Alapítvány által koordinált „A múzeumok mint a kultúrák közti párbeszéd helyszínei (MAP for ID)” kísérleti projektjeként valósul meg.

Támogatóink: Írókéz Kft., Darabanth Kft, Szépművészeti Múzeum

Médiatámogatóink: Unit Magazin, Marie Claire Magazin, www.graff.blog.hu

Az Európai Unió Életen át tartó tanulás programjának támogatásával.


A bejegyzés trackback címe:

https://underground13.blog.hu/api/trackback/id/tr92859577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rózsaszirom 2009.01.25. 17:19:32

Szeretnék én is hozzászólni a graffiti témához,mivel nagyon csúnya látvány az összefirkált buszok,villamosok,iroda,házfalak alktalan összefújása.Voltam Németoszágban,Svájcban és ennyi firkát sehol sem láttam mint nálunk az országban.Nem vagyok úgy érzem maradi gondolkodású,de okos gondolat,hogy nem csak engem foglalkoztat ez a téma.Ebben a két országban utcán aszfalt rajzokat is láttam pl.Kölnben is.Valami más formát kéne adni ennek a próbalkozásnak,ami kulturáltabb lenne mint a mostani helyzet.Üdvözlettel egy XIII.ker.lakos.Sok sikert a megoldáshoz.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.10.09. 14:33:30

A legnagyobb az volt, mikor Fiokát, meg Etil komáját lekapcsolták a határon túl, mikor ott is össze akartak fújkálni egy metrót. Ott egyből el lehetett kapni őket. Itt miért nem?
süti beállítások módosítása